V rámci MAP IV na Nymbursku fungují tři pracovní skupiny: pracovní skupina pro financování, pracovní skupina pro rovné příležitosti a pracovní skupina MODIFO. Pracovní skupiny se setkávají minimálně 4 x ročně, přičemž obsahem těchto setkání je zejména výměna zkušeností a odborných znalostí dle daného zaměření. Během setkání pracovních skupin dochází k plánování aktivit spolupráce na území ORP Nymburk. Pracovní skupiny také identifikují místní lídry / experty. Všechny pracovní skupiny si vzájemně předávají informace a jejich jednání mohou probíhat společně, v případě aktuální potřeby.

Pracovní skupina pro financování

Náplní práce PS pro financování je příprava podkladů pro jednání Řídicího výboru MAP. Dále navrhuje možnosti financování aktivit ve Strategickém rámci MAP a identifikuje finanční zdroje na pokrytí jednotlivých aktivit (investic), např. fondy EU, rozpočet Středočeského kraje, rozpočty jednotlivých obcí, rozpočty školských zařízení, nadační fondy a jiné. Členy pracovní skupiny jsou zástupci zřizovatelů z území ORP Nymburk, zástupci vedení škol a další aktéři vzdělávání.

Pracovní skupina pro rovné příležitosti

PS pro rovné příležitosti vytváří popis stávajícího stavu dané problematiky v rámci území ORP Nymburk, zjišťuje příčiny a navrhuje aktivity/opatření, které pomohou snížit selektivitu vzdělávání a nastaví rovné příležitosti. Tyto konkrétní aktivity jsou pak zařazeny do Strategického rámce MAP a následně do akčních plánů. V rámci setkání členové pracovní skupiny sdílí své zkušenosti a dobrou praxi, mohou se vzájemně vzdělávat a inspirovat. Zároveň také projednávají a připomínkují strategické dokumenty MAP a připravují podklady pro jednání Řídicího výboru. Členy pracovní skupiny jsou pedagogové, výchovní poradci, speciální pedagogové, volnočasoví pedagogové, zástupci neziskových organizací, pracovníci poradenských zařízení, zástupci OSPOD a Policie ČR.

Pracovní skupina MODIFO (moderní didaktické formy vedoucí k rozvoji klíčových kompetencí) je složena z učitelů a lídrů / expertů. Obsahem činnosti skupiny je výměna odborných znalostí o moderních didaktických formách, metodách, pomůckách a postupech, které vedou k rozvoji klíčových kompetencí žáků a projednání podkladů a dokumentů v rámci realizace akčního plánování. Výsledkem práce ve skupině budou zpracované návrhy spolupráce a aktivity škol v oblasti moderních didaktických forem vedoucích k rozvoji klíčových kompetencí i seznam místních lídrů v této oblasti.

Co jsou moderní didaktické formy?

  • projektové vyučování
  • využití technologií
  • kooperativní vyučování
  • využití her a simulací
  • učení se na základě zkušeností
  • výuka mimo třídu

Složení pracovních skupin MAP IV

Seznam lídrů MAP na Nymbursku